Der er mange af dem – bivirkninger – ved lykkepiller, men en, som har fået alt for lidt opmærksomhed, er sukkersyge eller diabetes. I stedet for klart at sige, at diabetes er en bivirkning ved lykkepiller, kan psykiatere og den psykiatriske medicinalindustri typisk højest presses til at sige, at lykkepiller forøger risikoen for at udvikle diabetes. Denne nedtoning er et forsøg på at sløre en direkte årsagssammenhæng mellem lykkepiller og diabetes. Når man siger, at lykkepiller forøger risikoen for at udvikle diabetes antydes, at de to ting ganske vist kan ske samtidigt, men at udviklingen af diabetes kan have andre årsager end lykkepillerne.
En forskningsgruppe ved Southampton University i England har undersøgt data fra over en million patienter på lykkepiller og fundet en større forekomst af diabetes blandt brugere af lykkepiller end i resten af befolkningen.* Det er også konstateret i andre undersøgelser og blev beskrevet i [i]Nyhedsbrev nr. 2012-2[/i], hvor det også fremgik at skizofreni-medicin er endnu værre end antidepressiver. Derfor er der intet overraskende i den store engelske undersøgelse af forekomsten af diabetes blandt brugere af lykkepiller. Men det, der er særlig interessant, er de forklaringer eller søforklaringer, som følger med resultaterne.
Psykiaterne anerkender normalt, at overvægt er en bivirkning ved lykkepiller, for derfor at sige, at udviklingen af gammelmandssukkersyge (Type 2 diabetes) blandt brugere af lykkepiller ikke skyldes pillerne men patienternes overvægt. Men det er ikke andet end et uansvarligt tågeslør, for det er for lykkepille-patienterne naturligvis ligegyldigt om deres sukkersyge direkte udløses af lykkepillerne eller udløses af den overvægt, som udløses af pillerne. I begge tilfælde er første led i årsagskæden nemlig lykkepillerne.
En mere spekulativ søforklaring eller tågeslør fra psykiatere er, at depressive patienter som udgangspunkt er mere disponerede for overvægt end andre mennesker og lykkepillerne derfor kan frikendes som årsag til diabetes. Men der ser ikke ud til at være noget grundlag, som kan underbygge den hypotese.
Derfor er det da også et lyspunkt, at en af forskerne fra Southampton udtaler følgende: [i]Vores forskning viser, at når man korrigerer for de klassiske risikofaktorer for type 2 diabetes – overvægt, livsstil osv. – så er der noget ved lykkepiller, som ser ud til at være en uafhængig risikofaktor.[/i]
Lad os tage dette som en lille åbning hen imod, at sukkersyge åbent bliver anerkendt som endnu en alvorlig bivirkning ved lykkepiller og dermed endnu en grund til at lægerne ikke som i dag med løs hånd udskriver lykkepiller mod den mindste ofte naturlige og menneskelige nedtrykthed. En sund krop uden disse farlige giftstoffer, som lykkepiller er, er næsten en forudsætning for at genvinde det gode humør.
*[a href=”http://care.diabetesjournals.org/content/36/10/3337.abstract” target=”_blank”]http://care.diabetesjournals.org/content/36/10/3337.abstract[/a] og
[a href=”http://www.southampton.ac.uk/mediacentre/news/2013/sep/13_172.shtml” target=”_blank”]http://www.southampton.ac.uk/mediacentre/news/2013/sep/13_172.shtml[/a]