22. april 2023
ECT står for Electro Convulsive Therapy, hvilket vil sige terapi, der udføres ved fremkaldelse af krampeanfald med elektricitet. Et sådant krampeanfald hævdes at kunne lindre svær depression. Ved ECT anvendes en spænding på op til 460 volt og en strømstyrke på 0,8 til 0,9 ampere. Til sammenligning er den spænding, der naturligt forekommer i hjernen, kun 0,2 volt.
ECT blev udviklet af italieneren Ugo Cerletti i 1938. Han fik ideen til ECT efter han havde observeret, hvordan elektrisk stød blev anvendt til at bedøve grise på et slagteri.
I begyndelsen blev ECT givet uden bedøvelse, og man anvendte en spænding på 80 volt. ECT kunne forårsage så voldsomme krampeanfald, at ofrene risikerede brud på tænder og knogler. Derfor udføres behandlingen nu under bedøvelse. Men bedøvelsen medfører, at man må øge spændingen for at fremkalde krampeanfald. Den øgede spænding kan forårsage større hjerneskade. I værste fald dør patienten.
I sidste måned kom det frem, at en 76-årig kvinde havde fået en hjerneblødning og døde efter elektrochok-behandling (ECT) på Slagelse Sygehus i juli måned sidste år. Inden behandlingen havde hun fået at vide, at ECT var ufarlig, og hun havde fået en folder om ECT, hvor der bl.a. stod: “Under ECT-behandlingen er mængden af elektricitet, som føres til hjernen, for lille til at kunne forårsage skade.” Ref.: TV2
Påstanden om, at ECT er ufarlig, er i direkte modstrid med forskningen på området. Studiet “The effectiveness of electroconvulsuve therapy: a litterature review” fra 2010 konkluderer: “Givet den stærke evidens for vedvarende og for nogle permanent hjerneskade, der hovedsageligt viser sig ved retrograd [vedr. før ECT-behandlingen] og anterograd [vedr. efter ECT-behandlingen] hukommelsestab, og evidens for en lille men signifikant øget risiko for dødsfald, er analysen af omkostninger og fordele ved ECT så dårlig, at dens brug ikke kan retfærdiggøres videnskabeligt.”
I studiet “ECT: I. Patients’ experiences and attitudes” af C.P. Freeman og R.E. Kendell blev 166 patienter interviewet om deres ECT-behandling. 74% af dem rapporterede svækket hukommelse flere år efter behandlingen.
ECT er også ineffektivt. Den nu afdøde professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech udtalte til Jyllandsposten: “Der er noget psykologisk dramatisk ved at få elektrochok, og samtidigt ved vi, at behandlingen kun virker midlertidigt. Sygdommen vender stort set altid tilbage.” Ref.: Jyllandsposten: “Danmark bruger elektrochok langt oftere end nabolande”
Psykiater Peter Breggin skrev om ECT:
“Der findes ingen god dokumentation overhovedet for, at behandlingen rent faktisk hjælper folk.”
“Den virker ved at ødelægge hjernefunktionen og midlertidigt sætte patienten ude af stand til tænke og føle på nogen som helst sammenhængende måde. I dette tidsforløb synes patienten måske ikke deprimeret, fordi han eller hun i denne tilstand enten er apatisk eller kunstigt euforisk. Men efterhånden som det værste af skaden begynder at aftage, vender den oprindelige mentale tilstand tilbage, nu kompliceret og forværret af hjerneskaden. Elektrochok har ingen plads i en humanistisk metode til at hjælpe mennesker.”
Ref.: Peter Breggin: “En skamplet i mit liv”
Nogle psykiatere har påstået, at ECT forhindrer selvmord. Dette er ikke dokumenteret. Tværtimod begår en del patienter selvmord som følge af ECT. Et kendt eksempel var forfatteren Ernest Hemingway, der skød sig selv kort tid efter ECT.
Medborgernes Menneskerettighedskommission ønsker et forbud mod ECT. I nogle lande er det allerede forbudt.
Mere information om ECT:
- Dokumentarfilmen “Terapi eller Tortur: Sandheden om Elektrochok” produceret af Citizens Commission on Human Rights
- Bogen “60 års Dokumentation for Elektrochokskader” udgivet af Landsforeningen af Nuværende og Tidligere Psykiatribrugere
I vores nyhedsbrev “Depression skyldes ikke kemisk ubalance” fra august sidste år fremlagde vi forskning, der viser, at depression kan afhjælpes med tiltag som motion, magnesium, B-vitaminer, D-vitamin og evt. lægeurten prikbladet perikon. Nu har vi fundet forskning, der viser endnu en mulighed for afhjælpning af depression: mørk chokolade. Et amerikansk studie viste, at folk, der havde spist mørk chokolade inden for de sidste 24 timer, havde 70% mindre tilbøjelighed til at opleve depression sammenlignet med folk, der ikke havde spist chokolade indenfor de sidste 24 timer. Samme studie viste, at mælkechokolade kun havde svag virkning. Ref.: “Dark chokolate for depression“
En særhed her i Danmark er, at der er afgift på chokolade. Det gælder også for sukkerfri chokolade, der f.eks. er sødet med stevia. Omvendt gives der stort statstilskud til antidepressiv medicin, der har alvorlige bivirkninger og meget ringe virkning mod depression. Hvis du kender nogle politikere, så bed dem gerne om at arbejde på at lave om det.