27. marts 2023
Sidste nyhedsbrev omhandlede det problematiske i at anvende ADHD-medicin som f.eks. methylphenidat (Ritalin) mod ADHD pga. de alvorlige bivirkninger.
I Sundhedsstyrelsens skrivelse “Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge” står der på side 28: “Man bør som udgangspunkt altid begynde med ikke-farmakologisk behandling hos børn og unge med ADHD.” Denne anbefaling skyldes bl.a. de bivirkninger, der er forbundet med ADHD-medicin. I samme skrivelse nævnes også, at evidensen for ADHD-medicin er svag, og at forsøgene med medicinen kun var af kortere varighed. ADHD-medicin betragtes som doping, og brugere diskvalificerer ved sports-konkurrencer, med mindre særlig dispensation gives.
I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen bl.a. at træne børnene i at regulere deres sociale adfærd samt forældretræning i forståelse og mestring af at have et barn med ADHD.
Alligevel ordineres methylphenidat desværre ofte mod ADHD, selvom det har mange bivirkninger, bl.a. søvnløshed, kvalme og appetitløshed. Dansk forskning har endvidere vist, at ADHD-medicin fordobler risikoen for hjerteproblemer. Ref.: Videnskab.dk: ADHD-medicin til børn fordobler risiko for hjerteproblemer
I sidste nyhedsbrev blev beskrevet nogle naturlige alternativer til ADHD-medicin. Siden har vi fundet mere forskning om naturmidler mod ADHD.
Safran
I et 6-ugers dobbeltblindet forsøg med 50 børn fik den ene halvdel 20 – 30 mg safran dagligt, og den anden halvdel fik 20 – 30 mg methylphenidat (Ritalin). Doseringen afhang af børnenes vægt. Forsøget viste, at safran var lige så effektivt som methylphenidat til at reducere ADHD-symptomer, men safran havde væsentligt færre bivirkninger.
Safran har i mange år været anvendt mod depression og andre mentale lidelser. Safran kan desuden forbedre hukommelsen. Det kan købes som kosttilskud i helsebutikker.
Ref.: Crocus sativus L. Versus Methylphenidate in Treatment of Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: A Randomized, Double-Blind Pilot Study
Interesserede kan læse mere om de aktive bestanddele i safran i artiklen Pharmacokinetic Properties of Saffron and its Active Components.
Fyrrebark
Et 10-ugers dobbeltblindet forsøg med 88 børn sammenlignede ekstrakt af fyrrebark med methylphenidat og placebo til behandling af børn med ADHD. Forsøget viste signifikant virkning af fyrrebark, men dog ikke så effektivt som methylphenidat. Til gengæld har fyrrebark ikke de alvorlige bivirkninger, som methylphenidat har.
I forsøget blev anvendt et standardiseret ekstrakt af fransk maritim fyrrebark, der fås som kosttilskud med handelsnavnet “Pycnogenol”.
Dansk beskrivelse af forsøget: Pycnogenol er god støttebehandling til børn med ADHD.
Stigende forbrug af ADHD-medicin
I 2011 fik 6,42 promille af den danske befolkning ADHD-medicin. I 2021 var forbruget næsten fordoblet til 12,21 promille. Ref.: Medstat.dk. Udbred gerne kendskabet til de naturlige midler mod ADHD, så vi kan få vendt den skadelige udvikling med stigende forbrug af ADHD-medicin.